Prísady pre 6 osoby
1 väčšie koliesko jemnejšieho syra brie alebo hermelínu, zhruba 250 g
6 veľkých listov viniča
1 bageta, zhruba 250 g, pokrájaná na šikmé krajčeky hrubé asi 1 cm
1 lyžica oleja z hroznových jadier alebo olivového oleja
Na salsu:
1 lyžica octu balsamico
1/2 lyžičky cukru
300 g červeného alebo modrého hrozna, bez jadier, nasekaného na väčšie kúsky
1 lyžica nasekanej čerstvej mäty
doba grilovania: 15 min.
náročnosť: ľahké
pomôcky: Kuchynská niť
grilovací metóda: priame grilovanie
1.Ocot a cukor ohrejeme na strednom stupni v menšej panvici. Pridáme hrozno a zhruba 2 minúty podusíme. Pritom občas zamiešame. Dusené ovocie dáme do menšej misky a prikryjeme, aby zostalo teplé. Mätu pridáme ešte len krátko pred podávaním.
2.Gril pripravíme na priamy stredne silný žiar.
3.Vinné listy rozbalíme, opláchneme, rozložíme na pracovnú plochu a osušíme papierovou utierkou. Tvrdé stopky odrežeme a vyhodíme. Štyri listy viniča rozložíme jeden cez druhý stopky nahor a vytvoríme takmer okrúhlou plochu s priemerom približne 27 až 30 cm. Do stredu položíme ďalší list a naň dáme syr. Ten zakryjeme ďalším vinným listom a obalíme ho spodnými listami. Dva kusy kuchynské niti dlhé asi 100 cm uprostred zauzlíme a roztiahneme do kríža. Balíček so syrom položíme presne do stredu a nite opäť zviažeme. Kuchynskú niť ešte raz alebo dvakrát ovinieme okolo syra a hore ju znovu pevne zauzlí. Prečnievajúce konce listov zasunieme pod niť. Konce niti skrátime.
4.Balíček so syrom a krajce bagety zo všetkých strán zľahka potrieme olejom. Grilovací rošt očistíme kefkou. Syr vo vínnych listoch grilujeme na priamom stredne silnom žiaru pod poklopom 3 až 4 minúty, kým syr z oboch strán pri ľahkom stlačení nepôsobí mäkkým dojmom. Jedenkrát obrátime. Syr opatrne zložíme z grilu a zhruba 2 minúty ho necháme odpočívať. Pokrájanú bagetu ihneď položíme na gril a na priamom stredne silnom žiaru ju grilujeme približne 1 minútu, aby sa krajce mierne opiekli. Bagetu restujeme iba z jednej strany. Tým si uchová potrebnú pevnosť pre oblohu z roztaveného syra a ovocia.
5.Balíček so syrom a opečenou bagetu upravíme na servírovacom podnose alebo na mise. Bezprostredne pred podávaním prestrihne nite a odstránime ich. Listy viniča rozbalíme a odkryjeme syr – okamžite sa začne roztekať. Do salsy ešte v rýchlosti primiešame mätu a podávame. Syr a salsu si potom každý sám naberá lyžičkou na opečené krajce bagety.
BALENIE SYRA BRIE DO VÍNNYCH LISTOV
1.Vinné listy opláchneme, osušíme a rozložíme ich listovými stopkami hore tak, aby sa prekrývali. Doprostred položíme syr.
2.Listy zo všetkých strán ovinieme okolo syra a hore je preložíme cez seba.
3.kuchynská nite uprostred zauzlíme a roztiahneme do kríža. Do stredu položíme balíček so syrom.
4.Nite potom niekoľkokrát ovinieme okolo celého balíka a uprostred je zauzlí.
Akciové balíčky
Weber Master Touch Crafted E-6755
Na sklade
Akciové balíčky
Guzzini – Dolcevita – Súprava na servírovanie malá
Na sklade
Akciové balíčky
KitchenAid Mlynček na kávu s mlecími kameňmi 5KCG8433EER
247,00 €209,95 € s DPH1 na sklade
AdHoc
AdHoc – Súprava mlynčekov TEXTURA 5×15 cm
Na sklade
Akciové balíčky
WÜSTHOF – Gourmet – Blok s nožmi 5 ks
1 na sklade
Akciové balíčky
WÜSTHOF – Sada kuchynského noža Gourmet, dosky a ošetrujúceho oleja
1 na sklade
Akciové balíčky
WÜSTHOF – Gourmet – Kuchársky nôž 20 cm
69,90 €59,42 € s DPHNa sklade
AdHoc
AdHoc – MENAGE CLASSIC súprava mlynčekov na korenie a soľ 13 cm
2 na sklade
AdHoc
AdHoc – Mlynček na chilli Pepe Black 20,5 cm
1 na sklade
Akciové balíčky
WÜSTHOF – Urban Farmer – Nôž na chlieb 23 cm
Na sklade