Brie vo vínnych listoch s hroznovou salsou

Prísady pre 6 osoby

1 väčšie koliesko jemnejšieho syra brie alebo hermelínu, zhruba 250 g
6 veľkých listov viniča
1 bageta, zhruba 250 g, pokrájaná na šikmé krajčeky hrubé asi 1 cm
1 lyžica oleja z hroznových jadier alebo olivového oleja
Na salsu:
1 lyžica octu balsamico
1/2 lyžičky cukru
300 g červeného alebo modrého hrozna, bez jadier, nasekaného na väčšie kúsky
1 lyžica nasekanej čerstvej mäty

Čas na prípravu: 5 min.
doba grilovania: 15 min.
náročnosť: ľahké
pomôcky: Kuchynská niť
grilovací metóda: priame grilovanie
1.Ocot a cukor ohrejeme na strednom stupni v menšej panvici. Pridáme hrozno a zhruba 2 minúty podusíme. Pritom občas zamiešame. Dusené ovocie dáme do menšej misky a prikryjeme, aby zostalo teplé. Mätu pridáme ešte len krátko pred podávaním.

2.Gril pripravíme na priamy stredne silný žiar.

3.Vinné listy rozbalíme, opláchneme, rozložíme na pracovnú plochu a osušíme papierovou utierkou. Tvrdé stopky odrežeme a vyhodíme. Štyri listy viniča rozložíme jeden cez druhý stopky nahor a vytvoríme takmer okrúhlou plochu s priemerom približne 27 až 30 cm. Do stredu položíme ďalší list a naň dáme syr. Ten zakryjeme ďalším vinným listom a obalíme ho spodnými listami. Dva kusy kuchynské niti dlhé asi 100 cm uprostred zauzlíme a roztiahneme do kríža. Balíček so syrom položíme presne do stredu a nite opäť zviažeme. Kuchynskú niť ešte raz alebo dvakrát ovinieme okolo syra a hore ju znovu pevne zauzlí. Prečnievajúce konce listov zasunieme pod niť. Konce niti skrátime.

4.Balíček so syrom a krajce bagety zo všetkých strán zľahka potrieme olejom. Grilovací rošt očistíme kefkou. Syr vo vínnych listoch grilujeme na priamom stredne silnom žiaru pod poklopom 3 až 4 minúty, kým syr z oboch strán pri ľahkom stlačení nepôsobí mäkkým dojmom. Jedenkrát obrátime. Syr opatrne zložíme z grilu a zhruba 2 minúty ho necháme odpočívať. Pokrájanú bagetu ihneď položíme na gril a na priamom stredne silnom žiaru ju grilujeme približne 1 minútu, aby sa krajce mierne opiekli. Bagetu restujeme iba z jednej strany. Tým si uchová potrebnú pevnosť pre oblohu z roztaveného syra a ovocia.

5.Balíček so syrom a opečenou bagetu upravíme na servírovacom podnose alebo na mise. Bezprostredne pred podávaním prestrihne nite a odstránime ich. Listy viniča rozbalíme a odkryjeme syr – okamžite sa začne roztekať. Do salsy ešte v rýchlosti primiešame mätu a podávame. Syr a salsu si potom každý sám naberá lyžičkou na opečené krajce bagety.

 

BALENIE SYRA BRIE DO VÍNNYCH LISTOV

1.Vinné listy opláchneme, osušíme a rozložíme ich listovými stopkami hore tak, aby sa prekrývali. Doprostred položíme syr.

2.Listy zo všetkých strán ovinieme okolo syra a hore je preložíme cez seba.

3.kuchynská nite uprostred zauzlíme a roztiahneme do kríža. Do stredu položíme balíček so syrom.

4.Nite potom niekoľkokrát ovinieme okolo celého balíka a uprostred je zauzlí.

Doprava Zdarma
519,00  s DPH

Na sklade

Doprava Zdarma
117,00  s DPH

Na sklade

-15%
Doprava Zdarma
247,00  209,95  s DPH

1 na sklade

Doprava Zdarma
206,00  s DPH

1 na sklade

-15%
Doprava Zdarma
69,90  59,42  s DPH

Na sklade

Doprava Zdarma
99,00  s DPH

Na sklade