Steak a Gorgonzola Piadini

cesto

1/2 šálky teplej vody
1 balíček rýchlo rastúcich aktívnych kvasníc (2 čajové lyžičky)
½ čajovej lyžičky granulovaného cukru
4½ šálky univerzálnej múky a viac na valcovanie cesta

Extra panenský olivový olej
Košer soľ

zálievka

2 lyžičky balzamového octu
½ lyžičky mletého cesnaku
½ čajovej lyžičky horčice Dijon

Čerstvo zomleté čierne korenie
2 steaky z rebier,
syr Dolcelatte alebo iného jemného modrého syra, rozdeleného na malé kúsky
4 šálky detskej rukoly alebo špenátu,

Špeciálne vybavenie

elektrický stojanový mixér

 

inštrukcia

01 V miske elektrického stojanového mixéra kombinujte vodu, droždie a cukor. Krátko zamiešajte a nechajte stáť 5 minút alebo dovtedy, kým horný povrch nebude mať tenkú napenenú vrstvu (to znamená, že droždie je aktívne). Pridajte 4 ½ šálky múky, 3 lyžice oleja a 2 lyžičky soli. Zapnite mixér s hákom na cesto a miešajte pri nízkej rýchlosti asi 1 minútu alebo kým sa cesto nezačne spájať. Zvýšte rýchlosť na strednú. Pokračujte v miešaní, až kým nebude cesto mierne lepkavé, hladké a pružné asi 10 minút. Cesto vytvarujte do gule a vložte do mierne naolejovanej misky. Otočte ho tak, aby ste pokryli všetky strany a misku pevne zakryte plastovým obalom. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste, až kým sa jeho veľkosť nezdvojnásobí, 1½ až 2 hodiny.

02 V malej miske rozšľahajte dresingové prísady vrátane ¼ lyžičky soli a ⅛ lyžičky korenia.

03 Orežte väčšinu vonkajšieho tuku zo steakov. Pred grilovaním nechajte stáť pri izbovej teplote 15 až 30 minút.

04 Pripravte si gril na priame varenie pri vysokej teplote. Ak používate gril na drevené uhlie, udržujte malú časť mriežky na drevené uhlie mimo brikiet ako bezpečnostnú zónu nepriameho tepla.

05 Dajte cesto do misy. Preneste na ľahko múčny povrch a nakrájajte na štyri rovnaké kúsky. Pergamenový papier nakrájajte na veľké štvorce a každý list papiera zľahka naolejujte na jednej strane. Každý kus cesta sa rozvaľkáva do veľkých kôl. Každé cesto položte na naolejovaný list pergamenu a jemne naolejujte hornú časť každého kola. Kolieska cesta stohujte medzi listy pergamenu a odložte stranou na plech.

06 Obidve strany steakov jemne očistite olejom a rovnomerne osoľte soľou a korením. Mriežky na varenie vyčistite. Steaky grilujte na priamom horúcom mieste so zatvoreným vekom, kým nie sú uvarené, 6 až 8 minút jedenkrát otočte (ak dôjde k vzplanutiu, posuňte steaky dočasne na nepriame teplo). Vyberte z grilu a voľne prikryte hliníkovou fóliou, aby sa udržiavala v teple.

07 Znížte teplotu grilu na stredné teplo. Položte dve cestá okolo priameho stredného tepla tak, aby strany papiera smerovali nahor. Chyťte jeden roh papiera za kliešte a odlepte ho. Zatvorte veko a gril, kým nie sú kolesá zlaté a vyznačené na spodnej strane, 2 až 3 minúty, občas ich otáčajte, aby ste rovnomerne varili.

08 Krusty prevráťte a rozdeľte jednu štvrtinu syra do každej krusty, pričom okraje nechajte okolo ½ palca. Pokračujte v grilovaní na priamom strednom ohni, kým nie sú krusty krehké a syr sa neroztopí, asi 2 minúty, pričom krusty občas otáčajte a rovnomerne varte. Grilované krusty premiestnite na pracovnú plochu. Opakujte so zvyšnými krustami.

09 Vložte rukola do šalátovej misy, pokvapkajte dresingom a obaľte.

10 Steaky nakrájajte na tenké plátky, odstráňte z nej všetky zbytky tuku a rovnomerne rozložte na chrumky, potom ich nasypte rovnakými dávkami šalátu. Každú piadinku poskladajte na polovicu a jedzte ako sendvič alebo ju po zložení rozrežte na polovicu pomocou pílového noža.

-10%
Doprava Zdarma
349,00  314,10  s DPH

Na sklade

-14%
Doprava Zdarma
325,00  279,00  s DPH

1 na sklade

-9%
Doprava Zdarma
247,00  225,00  s DPH

1 na sklade

-10%
Doprava Zdarma
439,00  395,00  s DPH

1 na sklade

-6%
Doprava Zdarma
206,00  193,79  s DPH

2 na sklade

-30%
Doprava Zdarma
206,00  143,99  s DPH

1 na sklade

-11%
Doprava Zdarma
349,00  312,00  s DPH

1 na sklade

-15%
Doprava Zdarma
209,00  177,65  s DPH

1 na sklade

-9%
Doprava Zdarma
66,00  59,99  s DPH

1 na sklade