Krevety a klobásy Gumbo

Gumbo základ

½ šálky rastlinného oleja
½ šálky univerzálnej múky
1 šálka jemne nasekanej žltej cibule
1 šálka jemne nasekaného zeleru
1 šálka jemne nasekanej zelenej papriky
1 šálka jemne nasekanej červenej papriky
Košér soľ
Čerstvo zomleté čierne korenie
¼ lyžička mletého kajenského korenia
½ čajovej lyžičky sušeného tymiánu
2 bobkové listy
4 šálky domáceho kuracieho vývaru alebo bujónu s nízkym obsahom sodíka alebo vývaru (alebo kombinácie kurčaťa a morských plodov alebo vývaru)

2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
Stredne dlhé krevety (počet 31/35), lúpané a vyvrhnuté, odstránené chvosty
klobásy (bravčové, kuracie alebo morčacie mäso), nakrájané priečne na plátky
½ šálky tenké plátky škorice (iba biele a svetlo zelené časti)
2 lyžice jemne nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate, rozdelené
Varená biela ryža
Gumbo filé prášok

Špeciálne vybavenie

perforovaná grilovacia panvica

 

Inštrukcie

01 Najskôr si pripravte zápražku na základ gumbo: Vo veľkej panvici na miernom ohni na sporáku zohrejte rastlinný olej. Miešajte v múke a varte 15 až 20 minút, dajte lyžicu do rohov panvy a miešajte asi každých 15 sekúnd. Zápražka prvých 10 minút by mala byť jemná. Po 10 minútach znížte teplotu na nízku teplotu. Miešajte takmer nepretržite po dobu ďalších 5 až 10 minút a pozorne sledujte, aby sa zápražka nespálila.

02 Keď zápražka zmení farbu na škrupinu vlašských orechov, zamiešajte cibuľu, zeler a papriku. Pokračujte vo varení ešte 10 minút, za stáleho miešania. Pridajte 1 čajovú lyžičku soli, ½ čajovej lyžičky korenia, kajenský list, tymián a bobkové listy a premiešajte, aby ste dôkladne skombinovali všetky ingrediencie. Pridajte kuracie mäso a za stáleho miešania varte. Znížte teplo na stredné a nechajte pôsobiť 10 až 12 minút, kým mierne nezhustne. Odstráňte z tepla.

03 Pripravte si gril na nepriame varenie na stredne vysokej teplote a grilovaciu panvicu predhrievajte na priame teplo.

04 V stredne veľkej mise zašľaháme olivový olej štipkou soli a korenia. Pridajte krevety a obaľte. Hrniec gumbo základu položte na nepriame stredne vysoké teplo, aby ste počas grilovania kreviet a klobásy udržiavali teplo.

05 Rozdeľte plátky klobásy v jednej vrstve na grilovacej panvici a grilujte na priamom ohni so zatvoreným vekom, kým nie je zlatá a zahrievajte, 1 až 2 minúty, otáčaním jedenkrát. Pridajte klobásy do gumbo základu.

06 Krevety roztiahnite v jednej vrstve na panvicu na grilovanie a grilujte na priamom ohni so zatvoreným vekom, až kým nie sú pevné na dotyk a iba raz otočte. Pridajte krevety do gumbo základu s pórikmi a pol lyžicou petržlenu. Odstráňte a zlikvidujte bobkové listy. Ak je to potrebné, dochuťte gumbo soľou, korením a kajenské korenie. Vyberte panvicu z grilu. Gumbo doplňte zvyšnou petržlenovou vňaťou. Podávajte gumbo s bielou ryžou. Poznámka: Základ gumbo môže byť vyrobený až dva dni vopred. Prikryte a chlaďte. Pred vložením panvice na gril dôkladne zohrejte na sporáku.

-10%
Doprava Zdarma
349,00  314,10  s DPH

Na sklade

-14%
Doprava Zdarma
325,00  279,00  s DPH

1 na sklade

-9%
Doprava Zdarma
247,00  225,00  s DPH

1 na sklade

-10%
Doprava Zdarma
439,00  395,00  s DPH

1 na sklade

-6%
Doprava Zdarma
206,00  193,79  s DPH

2 na sklade

-30%
Doprava Zdarma
206,00  143,99  s DPH

1 na sklade

-11%
Doprava Zdarma
349,00  312,00  s DPH

1 na sklade

-15%
Doprava Zdarma
209,00  177,65  s DPH

1 na sklade

-9%
Doprava Zdarma
66,00  59,99  s DPH

1 na sklade