Hovädzia sviečkovica pečená na bylinkách s omáčkou z bieleho vína

nátierka

1 polievková lyžica sušeného estragónu
2 lyžičky koše soli
2 lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia
1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
1 čajová lyžička sušenej šalvie

1 celá hovädzia sviečková, neupravená
Extra panenský olivový olej

omáčka

¼ šálku mletého šalotky
½ šálky ryžového octu
1½ čajovej lyžičky sušeného estragónu
¼ čajová lyžička sušená tymián
½ šálky suchého bieleho vína
½ šálky kuracieho vývaru so zníženým obsahom sodíka
1 šálka silnej šľahačky
½ šálky mletá čerstvá talianska petržlenová vňať

Košér soľ

 

Inštrukcie

01 V malej miske premiešajte prísady.

02 Pomocou tenkého noža odrežte prebytočný tuk a všetku striebornú pokožku z panenky. Časť tenkého „chvosta“ sviečkovice sa môže oddeliť, ale ponechať ju čo najviac napojenú na hlavný sval. Panenku položte rovno, s najhladšou stranou nahor a zarovnajte úzke kusy na konci chvosta. Úhľadný koniec sviečkovice úhľadne zložte pod seba, aby ste dosiahli rovnomernú hrúbku (jeden koniec môže byť väčší). Potrite zľahka olejom. Pečte celé mäso.

03 Odložte pred grilovaním pri teplote miestnosti 30 minút až 1 hodinu.

04 Pripravte si gril na nepriame varenie na miernom ohni.

05 Vo veľkej panvici pre vysoké teploty v peci kombinujte šalotku, ocot, estragón a tymián a varte, kým sa ocot neodparí, 3 až 4 minúty, za stáleho miešania. Pridajte víno a vývar a varte, kým sa nezníži na asi ½ šálky, 3 až 4 minúty. Pridajte smotanu a povarte, kým povrch nie je pokrytý veľkými, lesklými bublinami a omáčka sa nezníži na približne 1½ šálky, 5 až 7 minút. Odstráňte z tepla, a odložte stranou. Tesne pred podávaním zohrejte a pridajte petržlen.

06 Mriežky na varenie vyčistite. Pečte na priamom strednom ohni asi 15 minút, každé 3 až 4 minúty otočte štvrť otáčky. Potom posuňte pečené mäso na nepriame stredné teplo a varte, až kým nedosiahne želanú tvrdosť, 20 až 30 minút a jedenkrát otočte. Počas grilovania udržiavajte veko čo najviac zatvorené. Odstráňte z grilu, voľne prikryte fóliou a nechajte pôsobiť 10 až 15 minút. Počas tejto doby teplota stúpne o niekoľko stupňov.

07 Mäso nakrájajte priečne na plátky. Dochutíme soľou. Podávame teplé s omáčkou.

-9%
Doprava Zdarma
349,00  319,00  s DPH

Na sklade

-14%
Doprava Zdarma
325,00  279,00  s DPH

1 na sklade

-9%
Doprava Zdarma
247,00  225,00  s DPH

1 na sklade

-10%
Doprava Zdarma
439,00  395,00  s DPH

1 na sklade

-6%
Doprava Zdarma
206,00  193,79  s DPH

2 na sklade

-30%
Doprava Zdarma
206,00  143,99  s DPH

1 na sklade

-15%
Doprava Zdarma
69,90  59,42  s DPH

Na sklade

-11%
Doprava Zdarma
349,00  312,00  s DPH

1 na sklade

-15%
Doprava Zdarma
209,00  177,65  s DPH

1 na sklade

-9%
Doprava Zdarma
66,00  59,99  s DPH

1 na sklade